Assertiviteit

Het woord assertiviteit wordt vaak onterecht geassocieerd met hard roepen, egoïsme en asociaal gedrag. Maar wie assertief is, respecteert juist anderen én zichzelf. Met assertief gedrag ben je in staat om hechte relaties met anderen aan te gaan, terwijl je tegelijkertijd voorkomt dat deze mensen misbruik van je maken. Daarbij probeer je andermans grenzen niet te overschrijden. Hoe doe je dat op een goede manier?

Communicatie

Assertiviteit bepaalt hoe weerbaar je bent. Kan je opkomen voor jezelf door grenzen aan te geven? Je stelt je assertief op door een heldere communicatie. Deze gaat zowel verbaal als non-verbaal. Als eerst focus je je op spraak: hoe zeg je iets overtuigend? Wanneer je te vaak aarzelt, zacht praat of dingen zegt op het verkeerde moment, komt je boodschap niet over. Probeer luider te praten en reageer sneller in conversaties. Ook moet je leren opkomen voor jezelf: wanneer je het gedrag van een ander niet accepteert, kan je op een respectvolle manier vragen of de ander zich wil aanpassen.

Lichaamstaal

Ook de manier waarop je je non-verbaal uit, met lichaamstaal, laat zien of je je assertief opstelt. Maak bijvoorbeeld veel oogcontact met anderen of gebruik duidelijke lichaamstaal. Laat actief zien wat je ergens van vindt of reageer met subtiele gebaren. Daarbij is het belangrijk een ander in zijn waarde te laten. Gedraag je dus op een prettige manier naar anderen, daar ga jij je zelf ook beter over voelen.

Voortouw

Door bewuster te letten op je assertiviteit leer je ook leiderschap te tonen. Je durft beter je grenzen aan te geven en neemt het voortouw in verbale en non-verbale conversaties. Je kent je eigen grenzen en die van de ander. Door te laten zien dat je de leider bent van je eigen emoties, weten anderen dat je vertrouwen hebt in jezelf.

Trainen

Dit kan je zelf trainen, maar soms heb je daar wat hulp bij nodig. Ron’s Care biedt speciale weerbaarheidstrainingen aan met honden, die je inzicht geven in je eigen gevoel. Wil jij ook weerbaar en assertief worden? Neem dan snel contact op met Ron’s Care!