Weerbaarheid

Weerbaarheid

Als je voor jezelf op wil leren komen, moet je weerbaar zijn. Wie weerbaar is kan buigen, maar weet op tijd zijn grenzen aan te geven voor hij breekt. Weerbaar zijn betekent meer dan alleen ‘nee’ zeggen. Het is ook respect tonen naar een ander terwijl je recht doet aan jezelf. Hoe balanceer je tussen deze twee onderdelen?

Respect

Weerbaarheid begint bij respect voor jezelf. Als je niet voor jezelf op durft te komen en te veel met de wind van anderen meewaait, zal je merken dat je weinig te zeggen hebt. Je komt niet aan bod in een gesprek, je mening doet er niet toe. Uiteindelijk wil je vooral anderen plezieren. Als je dit dan zat bent blijf je zwijgen of word je boos. Daardoor zit je niet lekker in je vel. Respecteer jezelf door grenzen te stellen. Daar hoort ook bij dat je rekening houdt met de ander. Stel je grenzen vriendelijk en durf je gedachten zonder stress te uiten. Dan heeft de ander ook niet het gevoel dat je over zijn grenzen heen gaat.

Erkenning

Erkenning krijgen is heel prettig voor een mens. Je voelt je gehoord en weet dat je bestaansrecht hebt. Deze erkenning krijg je alleen als je ook uitstraalt dat je ertoe doet. Durf dus je mening te uiten en laat je niet uit het veld slaan wanneer iemand deze niet respecteert. Probeer met anderen in gesprek te gaan en laat weten hoe jij je voelt. Wanneer je naar je gevoel luistert, begrijpen anderen beter wie jij bent. Leef niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf.

Leiden

Je ongehoord voelen kan als lijden worden ervaren. Dit gevoel moet je omzetten naar leiden. Door leiderschap te tonen over jezelf laat je aan anderen zien dat je controle hebt over je leven. Leiderschap toon je niet alleen door je mening te uiten of het voortouw te nemen; je durft ook assertief te zijn. Wie assertief is, voorkomt dat anderen misbruik van hem maken. In dat geval ben je in staat om hechte relaties aan te gaan met anderen en zelfvertrouwen naar hen uit te stralen.

Weerbaarheidstraining

Wil je leren weerbaarder te worden? Bij Ron’s Care bieden we weerbaarheidstrainingen aan met honden. Tijdens de sessies leer je met de dieren hoe je jezelf respecteert en hoe je naar je gevoel luistert. Wil je meer informatie over onze trainingen? Neem dan snel contact op met Ron’s Care!