Recensies

"Ik mag er zijn en ik mag er blijven!"

Klant: Kelly Rosenberg
Diagnose hulpverlenende instanties: Angst, PTSS
Hulpvraag aan RTDC: Om leren gaan met onzekerheid en oude angsten

“Elke keer als ik naar het paarse shirt van RTDC kijk, die thuis over de stoel hangt, stromen er tranen over mijn wangen. Ik ben zelden zo blij geweest met een kledingstuk…

Precies vier maanden geleden vulde ik het contactformulier in van RTDC. Ik durfde niet meer met onze oppashond te wandelen na een aantal incidenten waarin ze uitviel naar andere honden. Ik voelde al aan dat haar gedrag te maken had met mijn onzekerheid en oude angsten. Ik vroeg of ze me hiermee konden helpen en ik was meteen welkom. Het advies; een training met de hond en aanvullend een coachingstraject. Hoewel het meteen goed voelde, was ik toch sceptisch. Nog een traject erbij naast mijn behandeling bij de GGZ vanwege PTSS? Zouden ze me echt kunnen helpen, zitten mijn angsten niet te diep?

Ik ben blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd in plaats van dat sceptische stemmetje. Want wat is er veel gebeurd de afgelopen vier maanden. Ik bleek niet bang voor honden, sterker nog ik geniet enorm van ze. Ik bleek bang om mezelf te laten zien en horen. Met de hulp van het team en de honden als spiegel heb ik ontdekt wie ik ben, wat ik wil en vooral wat ik mezelf niet meer aan wil (laten) doen. Mijn eigen grenzen mogen voelen, erkennen en aangeven. Het is nog een hele ontdekkingstocht waarin ik nog veel te leren heb maar het meest waardevolle inzicht heb ik in m’n zak:

Ik mag er zijn. Gewoon zoals ik nu ben en niet pas als ik ‘beter’ ben. En zoals ik me bij RTDC voel; dat wil ik zijn, daar wil ik zijn. Ik heb mezelf een groot cadeau gedaan om te vragen of ze een plekje voor mij hebben en zij hebben mij een groot cadeau gegeven: ik mag er zijn en ik mag er blijven!

Kelly Rosenberg

"Door jullie ben ik over mijn angst heen gekomen"

Klant: Familie Brommert
Hulpvraag aan RTDC: Angst voor honden

“We zijn met onze dochter een paar keer geweest omdat ze doodsbang voor honden was.
Het is bijzonder om te zien hoe haar reactie op honden zo snel is veranderd. Door in de praktijk te oefenen en thuis aan de slag te gaan met de tips van Ron en Colette.

Wij zijn heel tevreden en Sofie kan weer relaxed wandelen in de bossen en op visite bij mensen met een hond.

Bedankt Ron’s Total Dog Care!”

"Ik ben eindelijk gelukkig en vrij!"

Klant: Judith
Hulpvraag aan RTDC: Leren leven vanuit haar eigen waarden (Weerbaarheid-/Assertiviteitstraining/Coaching).

Toen ik bij RTDC kwam, was dat in eerste instantie vanwege mijn 4-jarige Rottweiler reu Ross. Vanwege een scheiding zouden er van onze 3 honden, 2 honden met mij mee gaan. Ross dus én Jet (Cane Corso met geschiedenis). Ross heb ik als pup voor mijn verjaardag gehad van mijn ex-man. Eigenlijk had ik duidelijk gezegd dat ik geen hond wilde. We hadden al 2 Rottweilers en een oud Jack Russeltje. Ik vond dat voldoende. Maar tóch stond er een kwispelende pup in de achterbak van mijn auto toen ik hem opende, 4 jaar geleden. Tja, wat doe je dan? Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem terug te sturen. Ik was niet zo goed met Rottweilers en behoorlijk onzeker. Maar toch ging ik met Ross aan het werk. En ik kon hem van alles leren, we konden lezen en schrijven met elkaar. Maar. Mijn manier van opvoeden was anders dan die van mijn ex-man. En er was behoorlijk wat spanning in huis. Ross werd 1 jaar en ging zijn eerste strijd met de buurhond aan, vanwege een rubbertje. Hier schrok ik al van. Ik was juist zo blij dat ik (dus dacht dat) geen dominante hond had. Mijn vertrouwen werd minder en ik werd steeds angstiger om hem bij andere honden te laten. Toen Ross een jaar of 2 was, begon de strijd tussen hem en onze andere reu Wammus. Dit ging van kwaad naar erger. Ik had al hulp gevraagd bij de hondenschool waar ik met Ross een cursus had gedaan én specifiek om hulp  had gevraagd om hulp ter preventie van. Ik heb de dame meerdere malen gecontacteerd, werd aan mijn lot overgelaten en kocht me suf aan koekjes. Aandacht afleiden en belonen was het advies. En castreren. Verder kwam ze niet en ze negeerde me daarna.

We hebben uiteindelijk Wammus uit huis moeten plaatsen. Gelukkig kon hij bij mijn zus terecht, maar ik vond het erg verdrietig. Dit was niet nodig geweest als…..  Nu was Wammus de dupe.

Ik durfde bijna niet meer te wandelen met Ross. De lol was er wel af voor mij. Enkele maanden terug viel hij, samen met een andere teef, onze oudste teef aan. Dit had hij nog nooit gedaan. Suzy had hem groot gebracht. Ik vond het afschuwelijk en Ross mocht wat mij betreft weg. Ik heb het hem enorm kwalijk genomen en had helemaal geen vertrouwen meer in hem.

Vervolgens gingen we scheiden. Mijn ex- man besloot dat hij naar Frankrijk ging verhuizen, dus Ross moest óf weg, óf met mij mee. Tja, daar sta je dan weer met je goed fatsoen. En ik moet wel verder met mijn zoon én 2 grote honden in dat geval. Dit zou wel verantwoord moeten zijn.

Via via kwam ik bij RTDC terecht. De eerste vrijblijvende ontmoeting was al zeer bijzonder en confronterend voor mij. Duidelijk ook. Ik kon geen grenzen aangeven. Ik vroeg om advies, wat te doen met Ross? Ron keek even mee naar Ross, die zich best voorbeeldig gedroeg, en ik kreeg als advies; Ross castreren en ik een coaching traject in met hem en Colette. Daarna gingen we verder zien. En ik moest een werkwoord van mijn naam maken: Judithen. Ik vond het mooi bedacht en begreep wat hij bedoelde, maar ik vóelde het nog niet.

De castratie was steeds tegen gehouden door mijn ex-man, maar daar was nu geen sprake meer van. Ross had een afspraak. En ik ook, met Colette en Ron.

Ik voelde me direct thuis en veilig. Eerlijke en duidelijke mensen. Er volgden 5 afspraken en het duurde al met al ongeveer 3 maanden. In deze 3 maanden is me zoveel duidelijk geworden. Wat er allemaal gebeurt, hoe ik me al een heel groot deel van mijn leven aanpas aan anderen en waar me dat gebracht heeft. Wat het me gekost heeft. Maar dat ik hier zelf ook invloed op heb. Dat ik baas over mezelf kan en mag zijn.

Ik kan goed reflecteren naar mezelf, mijn gedrag. Ik weet waar het steeds fout ging. Dat wil niet zeggen dat ik nu alles fantastisch doe, maar ik doe het wél. Op mijn manier. Ik luister naar mijn gevoel en handel daarnaar. Dus als ik voel dat ik niet stevig in mijn schoenen sta, ga ik geen uitdagingen aan waarvoor ik al mijn kracht en energie nodig heb. Dit zie ik niet meer als falen, dit zie ik juist als overwinning. Stap voor stap komen we steeds verder. Ik wandel zelfs al met mijn 2 honden samen. Ross doet precies wát ik zeg. Hij respecteert me. Omdat ik duidelijk ben. Ik kan hem eindelijk de veiligheid bieden die hij nodig had. Ik ben zíjn leider. We gaan weer naar het bos, ik kan hem los laten, want hij luistert. We hebben weer plezier.

Maar ook in mijn omgeving, mijn opleiding, klasgenoten, werk, collega’s merk ik veel verschil. Ik sta met 2 voeten op de grond, durf mezelf te zijn en grenzen aan te geven. Ik vind mezelf goed zoals ik ben en voel me eindelijk vrij. En dat is het grootste cadeau wat ik erbij kreeg.

In mijn leven heb ik best wat ellende meegemaakt, en ik heb ook best wat behandelingen bij psychologen gehad. Nooit had ik écht resultaat.

Nu stond ik nog op de wachtlijst voor weer een psychologe. Ik zat bij haar voor de intake. En tijdens het gesprek, merkte ik dat ik me helemaal geen slachtoffer meer voelde. Mijn angsten zijn veel kleiner dan ze ooit waren. Ik keur mezelf niet meer constant af. Ik realiseerde me dat ik haar hulp helemaal niet meer nodig had. Ik had in 3 maanden bij RTDC meer bereikt dan ik ooit had verwacht óf zelfs gehoopt.

En dit allemaal omdat ik voor mijn hond kwam 😉

Ik heb RTDC en alle mensen als zeer prettig ervaren. Iedereen is zichzelf en als er iets is, kan ik altijd terecht. En dan wordt er wél geluisterd. Ik voel me veilig.  Nu ga ik nog verder met Ross en Jet samen, want nu kan ik het aan en begrijp ik eindelijk wat er nodig is om met je hond te kunnen werken, leven, spelen, wat dan ook. We zijn er dus nog niet, maar al wel een heeeeel eind. En dat in zo’n korte periode.

Ik ben eindelijk gelukkig en vrij!

Judith van de Camp

Lees meer Lees meer

"Bedankt voor het terug geven van m’n leven"

Klant: Sonja
Diagnose hulpverlenende instanties: Angst, dwangfobie, PTSS
Hulpvraag aan RTDC: Angstregulatie in contact met honden

“Graag wil ik hier mijn verhaal vertellen over hoe blij ik ben met de behandeling bij RTDC.

Ik ben door mijn psychische hulpverlener in Goes doorverwezen om contact op te nemen met RTDC, in de hoop dat zij me zouden kunnen helpen. Na vier jaar behandelingen voor angst, dwang fobie en ptss is eindelijk een goede deur opengegaan. Vier jaar geleden ben ik aangevallen door een Duitse Herder met het gevolg van blijvend lichamelijk letsel en geestelijke problemen. Al die tijd heb ik in een doolhof geleefd. Dankzij Ron, Colette en het team van RTDC ben ik weer in staat om op een andere manier tegen dieren aan te kijken. Ik ben nog niet klaar met behandelingen, maar de ingang van het doolhof heb ik gevonden.

Bedankt voor het terug geven van m’n leven. Bij RTDC voel ik me welkom, er is altijd tijd voor een gesprek en een bakje koffie. Ik heb daar echt vrienden gemaakt.”

"Ik voel hoe fijn het is als anderen respect voor me hebben en het belangrijkste, als ik respectvol met mezelf omga."

Klant: Jolien
Diagnose hulpverlenende instanties: Eetstoornis, Obsessief compulsieve stoornis, Vermijdende persoonlijkheidsstoornis
Hulpvraag aan RTDC: Eigenwaarde en weerbaarheid vergroten. Assertiever worden. Acceptatie van wie ik nu ben en leren mezelf beter te kunnen helpen in voor mij lastige situaties.

“Ik ben erg onzeker over mezelf en heb een laag zelfbeeld. Hierdoor vind ik het moeilijk om mezelf te zijn en te laten zien. Door me al vanaf jonge leeftijd aan anderen aan te passen heb ik onvoldoende ontdekt wie ik in wezen ben. Als kind was het nog haalbaar om een ‘normaal’ leven te leiden door anderen te volgen, maar als puber raakte ik in de problemen. Ik liep vast op allerlei verschillende leefgebieden en werd er zelfs doodziek van. De afgelopen jaren heb ik verschillende therapievormen geprobeerd. Dit heeft me waardevolle inzichten gegeven in mijn gedrag en de oorzaken en gevolgen hiervan. Die inzichten omzetten in handelen bleef ik echter lastig vinden. Tijdens mijn jaren van therapie is mijn leefwereld erg klein geworden. In die kleine leefwereld lukte het nog wel om enigszins overeind te blijven, maar steeds als ik meer probeerde deel te nemen aan de maatschappij, viel ik terug in oude (destructieve) patronen. Eetproblemen, vermijden van andere mensen, dwangmatig handelen en gedachten zijn de diagnoses die ik in mijn therapie heb gekregen.
Met jonge kinderen en dieren maak ik veel makkelijker contact dan met mensen. Zodoende ben ik bij RTDC terecht gekomen voor coaching op het gebied van weerbaarheid en assertiviteit. Ik wilde meer in mijn eigen kracht komen staan. Mezelf durven laten zien en horen. Ook in mijn kwetsbaarheid.

In totaal heb ik 10 sessies gevolgd die we steeds startten met bespreken hoe de afgelopen weken waren gegaan en waar ik tegenaan was gelopen. Hier gingen we op verschillende manieren mee aan de slag. Colette maakt gebruik van allerlei verschillende werkvormen waarmee ze me actief aan de slag zette. Zo heb ik aan de hand van kaarten kernwaarden uitgekozen die ik heel belangrijk vind en die dus veel zeggen over wie ik ben en waar ik voor sta. Met mijn belangrijkste kernwaarde ‘innerlijke rust’ ben ik in de speelweide gaan oefenen met de honden. Colette herinnerde mij regelmatig aan mijn kernwaarde als ik me onzeker voelde. Hierdoor kon ik weer terugkeren naar mezelf.

In contact met de honden is het écht nodig om je authentieke zelf te zijn. Ze reageren puur vanuit hun zintuigen. Door te zien en ervaren hoe de honden op me reageerden werd ik me steeds meer bewust van mijn (aanpassings)gedrag en onzekere houding. Tijdens een groot deel van de coachsessies heb ik in de ren de koninginnenloop en de cirkeloefening gedaan. Ron leidde deze oefeningen en Colette hielp me vanaf de zijlijn mijn rust te bewaren. Bij de koninginnenloop was mijn opdracht om als een koningin door de ren te lopen, met als doel dat de honden voor me opzij gingen. Dit werkte alleen als ik uitstraalde dat ik mezelf belangrijk en waardevol vind en dat ik dus respect verdien. Tijdens de cirkeloefening was het de bedoeling dat de honden (en aanwezige mensen) niet zonder toestemming in mijn cirkel kwamen. Ook niet als er hondenbrokjes in werden gestrooid. Alleen met mijn toestemming mocht mijn cirkel worden betreden.

Door deze twee oefeningen regelmatig te herhalen leerde ik wat me wel en niet hielp. Ron zorgde voor een opbouw in moeilijkheid zodat ik aan het einde steeds met een succeservaring en dus het broodnodige zelfvertrouwen naar huis kon. Hij daagde me steeds verder uit. Ik leerde dat ik mezelf kon herpakken als het misging.

Uiteindelijk heb ik kunnen voelen hoe fijn het is als anderen respect voor me hebben en het belangrijkste, als ik respectvol met mezelf omga. Ik heb al doende mogen ervaren dat ik in contact met anderen niet steeds in de aanpassing hoef te gaan. Ik kan namelijk mijn grenzen aangeven en bewaken. Hiervoor heb ik nu waardevolle handvatten die ik in kan zetten in het leven van alledag. En als het even niet goed lukt, weet ik dat ik in staat ben om mezelf weer te herpakken.”

"Ik voel me erg prettig binnen het team van vrijwilligers. Ik leer iedere dag nieuwe dingen en dit maakte mij erg trots."

Klant: Fred
In samenwerking met: Amarant / Ron’s Total Dog Care
Hulpvraag aan RTDC: Dagbesteding, Weerbaarheid en Assertiviteitstrainingen

“Al ruim vijf jaar help ik bij hondenopvang Ron’s Total Dog Care. Ik deed voorheen vrijwilligerswerk bij diverse (kinder)boerderijen maar was toe aan een nieuwe uitdaging.
Tijdens mijn eerste weken bij de hondenopvang leerde ik veel over hondengedrag. Het is heel belangrijk dat je eerst de honden leert “lezen”, zo kun je op een veilige manier je werkzaamheden uitvoeren. De honden ervaren hierdoor geborgenheid en duidelijkheid. Dit is van groot belang voor iedere hond.

Al na enkele maanden overhandigde mijn leidinggevende Ron mij al een certificaat met daarop de titel: “Roedelleider” Ron’s Total Dog Care en dit maakte mij erg trots.

Mijn volgende uitdaging was: Het op doen van kennis over de verschillende hondenrassen. Ik leerde alle hondenrassen uit mijn hoofd en tijdens de overhoring kende ik ze allemaal van buiten. Mijn tweede certificaat was in the pocket! Tenslotte behaalde ik ook nog een derde certificaat: “Hoofd Veldmanager”.

Ik voel me erg prettig binnen het team van vrijwilligers en ik krijg veel waardering van mijn baas Ron. De honden zijn zo enthousiast wanneer ze mij zien en vinden het geweldig wanneer ik de bal voor hen weg gooi. Ik ken ze allemaal bij naam en het lukt me iedere keer weer om de rust op het veld te bewaren.

Dit voorjaar heb ik bij Service Team Reeshof (Amarant) mijn SWB certificaat behaald. Dit is een landelijk erkende opleiding: “Start Werk Blijf Veilig”. Ik deed de opleiding op het hoogste niveau en had maar twee foutjes. Mijn diploma blijft vijf jaar geldig en ik ben gecertificeerd om op een veilige manier te werken (onder andere met elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld een heggenschaar).

Deze vaardigheden zullen vast nog goed van pas komen bij de uitvoering van mijn taken voor de hondenopvang. En wellicht ga ik dit, enkele dagen per week, afwisselen met werkzaamheden voor een andere organisatie waar ik met name zal assisteren op het gebied van veiligheid.

Ik leer iedere dag nieuwe dingen en ga steeds met veel plezier naar Ron’s Total Dog Care. Zoals jullie zullen begrijpen hoop ik nog heel lang mijn steentje bij te mogen dragen bij de opvang van jullie trouwe viervoeters.

Tot ziens,
Groetjes Fred“

Persoonlijk begeleider van Fred: Isabel
Hulpverlenende instantie: Amarant, Serviceteam Reeshof

“In het najaar van 2016 mocht Fred starten met vrijwilligerswerk bij Ron’s Total Dog Care. In eerste instantie combineerde Fred dit met vrijwilligerswerk bij kinderboerderij “het Valleike” en later ging hij eens per week aan de slag bij de Plantenkas van Amarant. Het contact met de honden maar ook de samenwerking met andere vrijwilligers en beroepskrachten van RTDC hebben Fred veel gebracht. Zo gaat hij al vijf jaar met veel plezier naar de hondenopvang en heeft hij zichzelf kunnen ontwikkelen op het gebied van hondengedrag, honden trainen en het samenwerken met andere vrijwilligers. Wanneer we Fred bezoeken bij Ron’s Total Dog Care zien we hem altijd met een grote glimlach tussen de honden op het veld staan. Wanneer we aan de picknicktafels onze lunch nuttigen praten we meestal over de honden. Het is leuk om te zien dat er gesprekken ontstaan tussen de medewerkers onderling door deze gezamenlijke interesse. Ik vind het ontzettend knap dat Fred alle honden bij naam kent en zoveel kennis heeft opgedaan over de hondenrassen en hun kenmerken. Ron’s Total Dog Care zet alle vrijwilligers in hun kracht, ze doen waar ze goed in zijn en leren iedere dag iets bij.”

"Geen mooie woorden en beloftes op papier maar er zijn voor elkaar."

Klant: Jasper, Bewoner NAH Trainingshuis
Hulpvraag aan RTDC: Dagbesteding

“Na een CVA, waaraan ik halfzijdige verlammingen en afasie heb overgehouden, ben ik tijdens mijn revalidatie bij Ron terecht gekomen. Een dag in de week was ik daar welkom voor dagbesteding. Dat heb ik als een feest ervaren. Ik ben daar als mens gezien en voelde ik mij opgenomen in hun team. Samen zochten we naar zinvolle activiteiten, zoals het verzorgen van de vogels .

Het samen zijn, met veel gezelligheid en humor bij jullie, heeft mijn verblijf in Het Trainingshuis voor NAH waar ik veel heb geleerd, verlicht.

Het kleinschalige, de betrokkenheid van het team van Ron, lekker buiten zijn met de dieren. Dat was voor mij de beste therapie. De honden zien je handicap niet en hebben geen oordeel over wat je wel of niet kunt. Ze lezen je energie en lichaamstaal en accepteren je zoals je bent. Dat kunnen we van de dieren leren. Het team van Ron heeft dit laten zien. Geen mooie woorden en beloftes op papier maar er zijn voor elkaar. Fijn dat ik bij jullie heb mogen zijn en we zien elkaar zeker weer.”

Jasper en moeder Joke.

Persoonlijk begeleider Jasper: Marlou, Regiebegeleider Siza
Hulpverlenende instantie: Siza/NAH Trainingshuis

“Het afgelopen jaar heeft een cliënt van het NAH Trainingshuis dagbesteding gevolgd bij Ron’s Total Dog care. Het belangrijkste doel voor de dhr. was zingeving; gezelligheid, ontspannen en genieten. Dat is zeker geslaagd! Hij heeft het ongelooflijk naar zijn zin gehad bij Ron’s Total Dog Care. Elke woensdag werd er weer creatief gekeken naar werkzaamheden en activiteiten, passend bij dhr. Ik vond het altijd mooi om te zien dat ze écht oog hadden voor hem. Hij ging dan ook altijd met veel plezier naar zijn dagbesteding, genoot ontzettend van de gezelligheid, gemoedelijkheid en humor. Verder heb ik als regiebegeleider van dhr. de communicatie en samenwerking met Colette en Ron altijd als erg prettig ervaren. Voor vragen wisten we elkaar te vinden en waren de lijntjes kort. Heel veel dank daarvoor!”